Günümüzde Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında sıklıkla karşımıza çıkan uyuşmazlıklardan biri de ısı sayaçların muayenesi ve değiştirilmesidir.

30470 Sayılı Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği’nin “Periyodik Muayene” başlıklı 8. Maddesinin 1. Fıkrası;

“Periyodik muayene; belli sürelerde olmak üzere sayaçlar için yapılan genel muayenedir. Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.”

Şeklinde,

Aynı maddenin 8. Fıkrası ise;

“Periyodik muayene için alınacak muayene ve damgalama ücreti kullanıcıya aittir.”

Şeklinde olup madde metninden de açıkça anlaşıldığı üzere doğalgaz sayaç muayeneleri 5 yılda bir yapılmaktadır. Bu muayeneler sayaçlar sökülmek ve daha sonrasında geri yerine takılmak suretiyle yapılmakta olup muayene ve damga ücretleri kat maliklerine aittir.

3516 sayılı Ölçü ve Ayar Kanunu ve bu kanuna dayalı ikincil mevzuat gereğince ilgili elektrik tüketimini ölçen sayaçların periyodik olarak 10 yılda bir kontrol edilip damga ayar işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçlar damga ayar işlemleri için sökülerek yerine aynı özelliklere sahip sayaç takılmaktadır.

Bu sayaçlardan ayarlanması ve/veya tamiri mümkün olmayanlar ise yenisi ile değiştirilmektedir.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Kat Maliklerinin Borçları” başlıklı 18. Maddesi:

“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”

Hükmünü,

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Müsaade Mecburiyeti” başlıklı 23. Maddesi:

“Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.

…Yukarıdaki fıkralarda yazılı müsaade yüzünden, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler.”

Hükmünü haizdir.

Bu halde yukarıda yer alan mevzuat ve kanun hükümleri uyarınca öncelikle yapılması gereken; Sayaçların periyodik değiştirilme zamanları geldiğinde yenileri ile değiştirilmeleri Site Yönetimi hukuki sorumluluğunda bulunduğundan yukarıda yer alan yönetmelik maddesi doğrultusunda kat maliklerine sayaç kalibre/değişim işlemine ilişkin belgenin tebliğ edilmesi, yazının tebliğ edilmesi akabinde sayaç değişim işlemlerinin belirlenen tarihte gerçekleştirilmesi, Kat Malikleri’nin kanun ile katlanmakla yükümlü tutulduğu işbu sayaç değişimine direnmesi halinde ise Sulh Hukuk Mahkemesi’de “Hakimin Müdahalesi” talepli dava ikame edilerek aykırılığın giderilmesi talep edilebilecektir.

Posted in
Yayınlar